Enter the e-mail where we will send you an activation code


Snapchat vredi 22 mlrd $, ali nešto fali

CNBC CNBC
pre 1 god.
Snapchat vredi 22 mlrd $, ali nešto fali

Vlasnik aplikacije za slanje poruka Snepčet postavio je vrednost firme na visoke 22,2 milijarde dolara uoči inicijalne javne ponude.

To je manje nego se firma prvobitno nadala, ali je dovoljno da postane jedna od najvećih američkih tehnoloških kompanija, piše FT.

Raspon cena po akciji na tržištu biće između 14 i 16 dolara, što znači da će vrednost Snepa biti između 19,5 i 22,2 milijardi američkih dolara, tvrde upućeni u inicijalnu javnu ponudu. 

Međutim, iz dokumenata koje je firma objavila ranije ovog meseca, računali su na dobijanje vrednosti od 25 milijardi dolara. 

Iz tih dokumenata proizlazi i da će ovom inicijalnom javnom ponudom biti izdate akcije bez prava glasa, što znači da će suosnovači firme zadržati moć nad svim bitnim odlukama u poslovanju firme. 

To je naljutilo investitore uključujući i desetak najvećih američkih penzionih fondova obzirom da se radi o metodi koja je suprotna poslovanju drugih velikih IPO-a u teč sektoru. Snepčet bi nakon stavljanja svojih akcija na tržište trebalo znatno da ojača i postane konkurentniji, u 2016. firma je zabeležila neto gubitak od 515 miliona zbog rastućih troškova.

0 comments

Kompanije