Enter the e-mail where we will send you an activation code


Sberbank potamanila sve grafičke kartice u Rusiji

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Sberbank potamanila sve grafičke kartice u Rusiji

Nestašica grafičkih kartica u Rusiji, posebno onih za rudarenje kriptovaluta, posledica je nedavnih aktivnosti jedne banke.

Sberbank, najveća ruska državna banka, izvinila se svim potencijalnim kupcima grafičkih kartica u Rusiji što do svog primerka vrlo verovatno nisu mogli da dođu.

Ova banka je, naime, pokupovala gotovo sve dostupne grafičke kartice u toj zemlji kako bi opremila svoju laboratoriju koji se bavi veštačkom inteligencijom, poručio je potpredsednik banke. 

Nestašica grafičkih kartica na tržištu uzrokovala je gotovo pa udvostručenje njihovih cena, što su primetili i u Aliexpressu, kompaniji koja aktivno snabdeva rusko tržište elektroničkom opremom. Oni su nedavno naveli da je tamo drastično porasla tražnja za modelima GeForce GTX1060, GTX1070 i Radeon RX480, što je upućivalo samo na jedno – da su Rusi počeli sve aktivnije da rudare kriptovalute. 

Međutim, sada se ispostavilo da je za sve kriva Sberbanka, koja pak tvrdi da se ne bavi rudarenjem, već veštačkom inteligencijom. Takođe, iz banke su poručili da su u međuvremenu zadovoljili sve svoje potrebe pa bi situacija na tržištu uskoro trebalo da se normalizuje. 

Iz Sberbanke su više puta do sada poručivali kako ih ne zanima primena kriptovaluta u bankarstvu. S druge strane, nedavno je sam Vladimir Putin rekao da će "vladar sveta postati onaj ko ovlada veštačkom inteligencijom" – pa se možda može poverovati bankarima kako se nisu bacili u rudarenje nego da zaista rade na naprednim sastavima.

0 comments

Kompanije