Enter the e-mail where we will send you an activation code


PetroChina: Astronomski rast od 2.300%

Reuters Reuters
pre 1 god.
PetroChina: Astronomski rast od 2.300%

Najveći kineski proizvođač nafte, PetroČajna, saopštio je da je povećanje cena nafte pomoglo rastu neto profita u prvom polugodištu 2017. za više od 2.000 odsto

To je akcionarima donelo berićetnu dividendu u gotovini.

Neto dobit kompanije dostigla je od januara do juna 12,67 milijardi juana (1,9 milijardi dolara) u odnosu na samo 531 milion juana u istom periodu prošle godine, navela je ta firma u saopštenju objavljenom na berzi u Hong Kongu, prenosi agencija AFP. 

To je porast od 2.290 odsto u poređenju sa profitom iz prvih šest meseci 2016, koji je bio najniži polugodišnji rezultat od 2000. godine od kada kompanija javno predstavlja poslovne pokazatelje, za šta se krivica u velikoj meri pripisuje slabim medjunarodnim cenama nafte u to vreme. 

"Ponuda i tražnja na globalnom tržištu nafte progresivno se kreće u pravcu uravnoteženja", navodi se u saopštenju PetroČajne. 

Kompanija je navela da će akcionarima biti isplaćen iznos koji je ekvivalentan profitu iz prvog polugodišta "uzimajući generalno u obzir dobre osnove razvoja, finansijske uslove i novčane tokove, (i) poboljšanje prinosa za akcionare". 

PetroČajna je 86 odsto u vlasništvu matične državne kompanije Čajna Nešenel Petroleum Korporejšen (CNPC) koja nije listirana na berzi. 

Investitori su pozdravili dobre vesti iz PetroČajne, a akcije kompanije su u Hong Kongu skočile za više od četiri odsto, a u Šangaju za više od jednog procenta.

0 comments

Kompanije