Enter the e-mail where we will send you an activation code


Ne opet! Odleteće milijarde Boingu zbog Trampa

Bloomberg Bloomberg
pre 8 mes.
Ne opet! Odleteće milijarde Boingu zbog Trampa

Odlukom o povlačenju SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom američki predsednik Donald Tramp ugrožava više milijardi dolara vredne sporazume Boinga.

Ta avio-kompanija ima ugovor o obnavljanju iranske zastarele komercijalne avio-flote, ocenjuje TV mreža CNBC.

Najveća svetska vazduhoplovna kompanija ima ugovore o prodaji aviona iranskim avio-kompanijama u vrednosti oko 20 milijardi dolara, prema kataloškoj ceni. 

Ipak, broj ugovorenih aviona za Iran je mali u odnosu na ukupnu knjigu porudžbina Boinga, koji je prvi kvartal ove godine završio s neizvršenim narudžbinama za više od 5.800 aviona, među kojima je više od 4.600 naručenih modela 737. 

Boing je saopštio da nije uključio iranske ugovore u svoju knjigu narudžbina, tako da podatak vezan za neispunjene porudžbine ostaje nepromenjen. 

Međutim, kako dodaje CNBC, Boingov evropski rival Erbas uključio je svoje ugovore s iranskim avio-kompanijama u svoju knjigu porudžbina. 

"Posle današnje objave (predsednika Trampa), konsultovalićemo se s američkom vladom o narednim koracima", naveo je Boing u saopštenju prosleđenom medijima kasno sinoć. 

Akcije kompanije su završile trgovački dan na berzi u padu za 0,6 posto. 

Tramp je juče objavio da će obnoviti sankcije Iranu, koje su bile ukinute sporazumom iz 2015. godine, nakon što je Iran pristao na ograničenje nuklearnog programa, što je omogućilo ugovaranje poslova sa iranskim avio-kompanijama. 

Boing je u decembru 2016. godine objavio najveći broj svojih aranžmana sa iranskim avio-kompanijama, koji obuhvata 80 mlaznih aviona za Iran er, među kojima je 50 modela 737 MAX 8. 

U aprilu 2017. godine, avio-kompanija Iran Aseman erlajns je potpisala sporazum o kupovini 30 aviona boing 737 MAX, uz mogućnost kupovine još 30. Kada je izvestio o sporazumu sa Iranom, Boing je naveo da će ta narudžbina obezbediti 100.000 radnih mesta u SAD. Ričard Abulafija, potpredsednik u Teal grupi, izjavio je za CNBC da i ako sporazumi budu potpuno poništeni, to verovatno neće imati veliki uticaj na Boing.

0 comments

Kompanije