Enter the e-mail where we will send you an activation code


EU traži od Epla detalje o dopunjenom poreskom aranžmanu

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
EU traži od Epla detalje o dopunjenom poreskom aranžmanu

Regulatori EU zatražili su od Epla detalje o dopunjenom poreskom aranžmanu.

Ovaj nalog dolazi nakon što su prošle godine naložili američkom proizvođaču ajfona da na ime neplaćenog poreza plati Irskoj do 13 milijardi evra, izjavila je šefica evropske antimonopolske komisije.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager, koja je razrezala Eplu taj rekordni poreski račun u avgustu 2016. godine, rekla je da želi da se osigura da se kompanija uskladila sa pravilima bloka koji zabranjuju dobijanje nefer državne pomoći, prenosi agencija Rojters. 

"Tražila sam Eplov ažuriran aranžman...kako bi se sagledalo da li je on ili ne u skladu s našim evropskim pravilima, ali to ostaje da se vidi", rekao je Vestager novinarima na marginama međunarodnog tehnološkog samita u Lisabonu. 

"To sagledavamo, naravno, bez ikakvih predrasuda, samo da bismo dobili informacije", navela je. 

Vestager je istakla da je njen zahtev prethodio medijskim izveštajima o "Rajskim papirima", koji su pokazali da je Epl prebacio ključne delove svog biznisa u DŽerzi kao poresku oazu, kako bi sačuvao nisku stopu poreza. Američka kompanija je saopštila da iz Irske nije preselila nijedan svoj poslvni deo. 

"Nismo u kontaktu otkako su procureli 'Rajski papiri'. U procesu smo obrade i nema posebne potrebe za kontaktiranjem", kazala je Vestager. 

Ona je dodala da je prerano da se kaže da li će najnovije curenje dokumenata o poreskim aranžmanima kompanija dovesti do bilo kakve istrage. 

"Ostaje da se vidi da li ćemo pokrenuti više slučajeva nakon 'Rajskih papira', rekla je Vestager. 

Evropska komisija je prošlog meseca podnela tužbu protiv Irske zbog kašnjenja sa naplatom sredstava od Epla.

0 comments

Kompanije