Enter the e-mail where we will send you an activation code


Bankari, zbogom: Dojče zapošljava robote

CNBC CNBC
pre 10 mes.
Bankari, zbogom: Dojče zapošljava robote

Generalni direktor Dojče banke Džon Krajan dao je do sada najjasniji signal da bi banka mogla da ugasi desetine hiljada radnih mesta.

Banka se okreće novim tehnologijama kako bi troškove uskladila sa znatno nižim prihodima, piše londonski Fajnenšel tajms (FT).

"Zapošljavamo 97.000 ljudi. Većina velikih konkurenata ima tek polovinu od tog broja", izjavio je Krajan za FT. 

Dojče banka je do sada ukinula 4.000 radnih mesta od obećanih 9.000, koliko je najavljeno petogodišnjim planom restrukturiranja objavljenim krajem 2015. godine, od kog se očekuju uštede troškova od tri milijarde evra. 

Krajan je naveo da će se mnogo dodatnih smanjenja broja zaposlenih dogoditi kroz korišćenje tehnologije kako bi se povećala efikasnost u bankarskim operacijama. 

"Imamo previše manuelnog rada, što vas čini sklonim greškama i čini vas neefikasnim. Postoji mnogo uređaja koji uče i automatskih mašina s kojima možemo da radimo", naveo je on. 

Krajan je dodao da je odnos broja zaposlenih na šalterima, koji generišu prihode, prema broju ljudi u logistici, zaduženih za održavanje rada različitih sistema, u Dojče banci "neodrživ".

 

0 comments

Kompanije