Enter the e-mail where we will send you an activation code


ArselorMital vratio se na pozitivnu teritoriju u četvrtom tromesečju 2016

CNBC CNBC
pre 1 god.
ArselorMital vratio se na pozitivnu teritoriju u četvrtom tromesečju 2016

Proizvođač čelika ArselorMital vratio se na pozitivnu teritoriju u četvrtom tromesečju 2016, uknjiživši neto dobit od 403 miliona dolara.

Komapnija je imala gubitak od 6,69 milijardi dolara u istom periodu godinu dana ranije.

Operativni profit je takođe bio pozitivan, dostigavši 800 miliona dolara, prema godišnjem operativnom gubitku od 5,3 milijarde dolara prethodne godine, prenosi finansijski portal Market Watch. 

Kompanija se vratila na staze profita uglavnom zbog izostanka vanrednih troškova koji proističu od pada svetskih cena čelika, što je izazvalo gubitke u 2015. 

Najveći svetski proizvođač čelika očekuje da će povećati kapitalne rashode u 2017. godini na 2,9 milijardi dolara sa lanjskih 2,4 milijarde, što je rezultat oporavka tržišta čelika. Kompanija, sa sedištem u Luksemburgu, procenjuje da će globalna potrošnja nastaviti da raste u 2017. u rasponu izmedju 0,5 i 1,5 odsto. 

ArselorMital je početkom prošle godine bio prisiljen da putem emisije novih akcija za postojeće akcionare prikupi 3,1 milijardu dolara kako bi ojačao bilans nakon pada cena čelika u 2015. godini. 

Taj potez je, zajedno sa poboljšanjem uslova na tržištu lani, pomogao kompaniji da smanji neto dug na 11,06 milijardi dolara na kraju 2016. sa nivoa od 15,68 milijardi prethodne godine. 

Prihodi u četvrtom kvartalu, porasli su za 1,0 procenat na 14,1 milijardu dolara, što je rezultat većeg obima isporuka, viših prosečnih prodajnih cena čelika i viših referentnih cena rude gvoždja. Ali te dobitke su umanjile niže tržišne cene isporuka rude gvoždja, navela je kompanija.

0 comments

Kompanije