Enter the e-mail where we will send you an activation code


Wall Street: Dow Jones na novom rekordu

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Wall Street: Dow Jones na novom rekordu

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza  porasli, pri čemu je Dow Jones dostigao novi rekordni nivo zahvaljujući najviše skoku cene akcije Wal-Marta.

Dow Jones ojačao je 0,31 %, na rekordnih 22.830 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 %, na 2.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 %, na 6.587 bodova.

Rekord Dow Jonesa najviše se zahvaljuje skoku cene akcije Wal-Marta za 4,5 %, nakon što je najveći američki trgovački lanac procenio da će njegova online prodaja u SAD-u u idućoj poslovnoj godini porasti oko 40 %.

Uz to, Wal-Mart je najavio otkup vlastitih akcija na tržištu za 20 milijardi dolara.

To je podstaklo ceo trgovački sektor, pa je S&P indeks tog sektora ojačao gotovo 1 % i bio najveći sektorski dobitnik.

Osetnije su porasle i cene akcija u energetskom sektoru jer su cene nafte skočile gotovo 2 %.

Ulagači su juče zanemarili nove napetosti između SAD-a i Severne Koreje, kao i nedostatak napretka u procesu uvođenja porezne reforme koju je predložio predsednik SAD-a Donald Trump i kojom bi se smanjilo porezno opterećenja građana i kompanija.

“Jedini strahovi na tržištu povezani su s time da se nešto neće postići. No, situacija se može brzo promeniti zbog nekih rizika, kao što je Severna Koreja. Stoga treba biti oprezan”, kaže Dennis Dick, trgovac u kompaniji Bright Trading.

Ulagači su oprezni jer ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromesečje, a analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvocifrenim stopama, no analitičari obično procene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cena akcija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamenilo 5,6 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na evropskim berzama juče trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 %, na 7.538 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,21 %, 12.949 bodova, a pariski CAC 0,04 %, na 5.363 boda.

0 comments

Globalne berze