Enter the e-mail where we will send you an activation code


Top 4 stvari koje biste trebali znati o tržištu 14.03.2016.

Sinteza Sinteza
pre 4 god.
Top 4 stvari koje biste trebali znati o tržištu 14.03.2016.

Oporavak na svetskim berzama se nastavlja pred objavljivanje odluka centralnih banaka. Cene evropskih akcija porasle su od jutros i to pred sastanak centralnih banaka i donošenja odluka o visini kamatnih stopa. Tržišni učesnici iščekuju odluke BOJ-a u utorak, FED-a u sredu i BOE u četvrtak.

Cena nafte pala sa tromesečnog vrha. Osnovni uzrok ovakvog pada bila je izjava iranskog ministra za naftu Bijan Zanganeh-a da se njegova zemlja neće priključiti grupi zemalja koje žele da zamrznu proizvodnju. Ovo stanje bi po njegovim rečima trajalo sve dok Iran ne udvostruči proizvodnju nafte tj. ne dostigne nivo proizvodnje koji je imao pre uvođenja sankcija. Cena američke sirove nafte pala je 84 centa ili 2.18% na 37.67 USD za barel, dok je cena lake nafte tipa „brent“ pala 63 centa ili 1.61% na 39. 74 USD za barel.

Američki dolar je ojačao u odnosu na sve veće valute pred objave BOJ-a i FED-a. Američki dolar porastao je u odnosu na sve veće valute razvijenih zemalja ali nerado praveći veće pokrete pre objave BOJ-a i odluke FED-a o visini kamatnih stopa.

Tržište ravnodušno odreagovalo na kineske podatke. Kina je u subotu objavila podatke o industrijskoj proizvodnji koji su više nego razočaravajući. Naime, industrijska proizvodnja je usporila sa rastom koji je opao na najniži nivo još od 2008. Industrijska proizvodnja je porasla u januaru po stopi od 5.4% što je ispod očekivanih 5.6%. Ova stopa rasta je takođe niža od stope od 5.9% koliko je iznosila u prethodnom mesecu.

 

0 comments

Globalne berze