Enter the e-mail where we will send you an activation code


Štrajk radnika na platformama- cena nafte skače

Tanjug Tanjug
pre 7 mes.
Štrajk radnika na platformama- cena nafte skače

Više stotina radnika na naftnim i gasnim platformama u Norveškoj stupilo je u štrajk nakon odbijanja predloga sporazuma o zaradama

To je dovelo do prekida rada na naftnom polju kojim upravlja holandsko-britanski Rojal Dač Šel i uticalo na skok cena "brent" nafte.

Neposredno posle ponoći, kada je istekao rok za postizanje dogovora, državni medijator u sporu između dva sindikata (Safe i YS) i Udruženja brodovlasnika, koje zastupa poslodavce, saopštio je da su pregovori završeni neuspešno, prenosi agencija Rojters. 

"Stavovi dveju strana su bili toliko udaljeni da predstavljanje nekog predloga koji bi mogao da se preporuči i jednoj i drugoj strani nije imalo smisla", rekao je medijator Karl Peter Martinsen. 

Oko 670 radnika će od biti u štrajku, a od nedelje u ponoć će im se pridružiti još 901 radnik ukoliko spor ne bude rešen, navodi se u pismu sindikata Safe upućenom Udruženju brodovlasnika. 

Dodaje se da bi protestima moglo da se pridruži ukupno do 2.250 radnika. 

Sindikat "Industri Energi", koji predstavlja većinu norveških naftnih radnika, sklopio je ranije ove godine sporazum o zaradama sa Udruženjem brodovlasnika, navodi Rojters. 

Cena severnomorske nafte "brent" je danas na jutarnjem trgovanju porasla za 0,8 posto na 78,70 dolara po barelu, nakon jučerašnjeg skoka od 1,2 procenta.

0 comments

Globalne berze