Enter the e-mail where we will send you an activation code


Rusija i OPEK vinuli cenu nafte do maksimuma

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Rusija i OPEK vinuli cenu nafte do maksimuma

Organizacija zemalja izvoznica nafte povećala je, u svom novom mesečnom izveštaju o tržištu, procenu rasta tražnje za naftom na preko 1,5 miliona barela dnevno.

Prognoze su povećane, kako za 2017, tako za i narednu godinu, izjavio je generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo.

"Tržište nafte se brzo vraća u ravnotežu, a rezovi u proizvodnji su jedina održiva opcija za vraćanje stabilnosti. Naftna industrija bi bila u znatno gorem stanju nego što je danas da se nismo mobilisali i postigli konsenzus o preduzimanju zajedničkih akcija u odgovoru na krizu", izjavio je Barkindo, a prenosi njujorška agencija "Blumberg". 

OPEK-ovi koraci za smanjenje proizvodnje nafte i akcije nečlanica te organizacije, poput Rusije, počeli su da daju rezultata, budući da se cena severnomorske nafte "brent" približila dvogodišnjem maksimumu. 

OPEK će 30. novembra održati sastanak, na kom će razmotriti dosadašnje efekte dogovora o smanjenju proizvodnje nafte i doneti odluku o tome da li će produžiti ili neće taj dogovor, koji je, za sada, na snazi do kraja marta 2018. godine. 

Cena nafte tipa "brent" je ojačala za 11 odsto u ovoj godini, a danas se trguje po ceni od 63,34 dolara za barel u Londonu.

0 comments

Globalne berze