Enter the e-mail where we will send you an activation code


Optimizam investitora u SAD pogurio indekse u ponedeljak ka novim rekordima

Gde investirati Gde investirati
pre 1 god.
Optimizam investitora u SAD pogurio indekse u ponedeljak ka novim rekordima

Optimizam investitora na Wall Streetu očito ne jenjava. S&P500 je porastao dodatnih 0,17% a NASDAQ 0,3% vođen skokovima na Google Alphabetu, Facebooku i Netflixu.

Dow je u jednom momentu takođe bio na novom rekordnom nivou ali je do zatvaranja ipak bio u minusu neznatnih 0,05%.

Investitori sa nestrpljenjem očekuju objave rezultata pojedinih većih imena poput Well Fargo i J.P. Morgana, a smatra se da će generalno ova sezona objava biti komplikovana jer će investitori pre svega nastojati na proniknu u buduće efekte poreske reforme na buduće profite korporacija. Inače, analitičari su već započeli sa agresivnim podizanjem projekcija rezultata tako da je očekivani iznos profita za S&P500 već povećan za 3% naspram oktobra prošle godine.

Od korporativnih vesti izdvajamo da je Harshey, proizvođač slatkiša, dostavio konačnu ponudu u vezi akvizicije Nestleovog program au SAD, te je ova akcija dobila 1% na vrednosti.

Evropske berze takođe su mahom u plusu (Stoxx 600 je dobio 0,27%) osim FTSE koji je izgubio 0,36%. Optimizam u Evropi podgrejan je povećanim šansama da Nemačka uskoro formira vladu kao i tekućim dogovorima o novim projektima Francuske i Kine. Ovde je u prvom redu Airbus u fokusu, imajući u vidu da ova kompanija pokušava da postigne nove ugovore sa Pekingom oko isporuke A380. Smatra se da će to biti jedna od tema trenutke posete predsednika Makrona Kini.

Od korporativnih vesti, treba napomenuti da je Dilog završio dan u minusu od 0,8% iako preliminarni podaci vezani za prihode u četvrtom kvartalu izgledaju bolje od očekivanih. Naime, ono što investitore brine u vezi sa ovom kompanijom je to što bi njem najveći klijent Apple, mogao da počne sam da razvija sopstvene čipove. Micro Focus se juče našao među najgore performiranim akcijama na evropskim berzama, a nakon što je objavila da je njen profit u prvoj polovini fiskalne godine skočio zbog nedavne akvizicija HP-ovih preduzeća. Mothercare, maloprodajni lanac za decu i roditelje, je izgubio čak 27% a nakon što je izdao takozvani „profit warning“, tačnije upozorenje o mogućem padu profita.

0 comments

Globalne berze