Enter the e-mail where we will send you an activation code


Nafta sledeće godine probija granicu od 100 dolara

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Nafta sledeće godine probija granicu od 100 dolara

Najveći svetski trgovci naftom predviđaju da cene nafte neće pasti ispod 65 dolara za barel i da bi eventualno mogle probiti granicu od 100 dolara u narednoj godini, jer će sankcije SAD protiv Irana smanjiti izvoz nafte iz te zemlje.

Cene nafte su se ove godine oporavile, pri čemu je samo prošle nedelje cena severnomorske nafte tipa "brent" dostigla 86,74 dolara za barel, što je najveći nivo od 2014. godine, prenosi Rojters.

Međutim, iduće godine, kriza na tržištima u usponu i trgovinski sporovi mogli bi da ugroze globalnu tražnju, dok će porast proizvodnje u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) povećati globalnu ponudu, tvrdi Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Izvršni direktor kompanije Trafigura DŽeremi Vajer rekao je na konferenciji "Nafta i novac" u Londonu da ga ne ne bi iznenadilo da se nafta iduće godine trguje po ceni većoj od 100 dolara za barel, dok Aleks Bird iz kompanije Glenkor poručuje da će se cena nafte, gledano na srednji rok, kretati između 85 i 90 dolara.

Izvršni direktor Ganvora Torbjorn Tornkvist predviđa nešto nižu cenu sledeće godine, u rasponu od 70 do 75 dolara, navodeći kao razlog usporavanje rasta tražnje i dobro snabdeveno tržište, prenosi Blic.

0 comments

Globalne berze