Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kineski fond sprema milijardu evra za projekte u Srbiji

Tanjug Tanjug
pre 1 god.
Kineski fond sprema milijardu evra za projekte u Srbiji

Investicioni fond Sino-China Investment Group iz Šangaja zainteresovan je za finansiranje projekata u Srbiji posredstvom Šangajske berze i spreman je u prvoj fazi da obezbedi oko milijardu evra, izjavio je predsednik kompanije Sino-RS Đin Frank Li.

Ideja je da se osnuje poseban investicioni fond za finansiranje projekata u oblasti saobraćaja, energetike, telekomunikacija, poljoprivrede i izgradnje građevinskih objekata i drugim, a Li kaže za Tanjug da će javno-privatno partnerstvo biti jedan od modela finansiranja.

Objašnjava da će fond biti formiran kao deo globalne kineske inicijative "Pojas i put".

"Glavni fokus je na transportu, aerodromima, lukama, mostovima, komunikacijama, vodosnabdevanju i odvodnjavanju u urbanim i ruralnim područjima, snabdevanju električnom energijom, poljoprivredi i osnovnim sredstvima neophodnim za pružanje nematerijalnih proizvoda ili usluga – za nauku, obrazovanje, kulturu i zdravstvenu zaštitu", rekao je Li.

Kaže da će javno-privatno partnerstvo, kao jedan od modela, biti kombinacija kapitala i obveznica, a u razmatranju je i izlazak na berzu odnosno međunarodno tržište kapitala putem inicijalne javne ponude (IPO).

"Svrha novog modela finansiranja je postizanje veće efikasnosti, smanjenje duga kroz redukciju aktive, kao i manje javno zaduživanje za projekte i operacije na tržištu", naveo je Li.

Prema njegovim rečima, fond će biti formiran nakon što sve strane završe procedure internog odobrenja, a u međuvremenu traže odgovarajući pilot-projekat u Srbiji.

Fond prema međunarodnim standardima 

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić početkom juna se tim povodom sastao u Beogradu sa predstavnicima Investicionog fonda Sino-China Investment Group iz Šangaja.

"Sastanak u Beogradu nije bio prvi koji smo imali sa Nikolićem, pošto smo već održali jedan u Šangaju zajedno sa predstavnicima Power China i Šangajske berze. Predstavnici Šangajske berze su izrazili spremnost da učestvuju u implementaciji projekta u Srbiji", rekao je Li.

Naveo je da će fond biti uspostavljen prema međunarodnim standardima i funkcionisati na transparentan i tržišno orijentisan način.

Li je dodao da to znači da će fond fukcionisati kao i svi privatni investicioni fondovi u svetu.

Sastanku 5. juna u Beogradu prisustvovali su ministri i predstavnici pet ministarstava Vlade Srbije – građevine, energetike, trgovine, finansija i poljoprivrede, rekao je on i dodao da je dogovoreno da Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pripreme pilot projekat i sa fondom vode dalje razgovore.

Li ističe da je taj fond spreman i da su otvoreni za razgovore sa bilo kojim lokalnim i međunarodnim investitorima za saradnju u Srbiji.

0 comments

Globalne berze