Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kako možete trgovati zlatom i srebrom preko fjučersa?

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Kako možete trgovati zlatom i srebrom preko fjučersa?

U uslovima kada je finansijsko tržište nestabilno najčešće se pribegava kupovini tradicionalnih oblika imovine kao što su metali, prevashodno zlato ili srebro.

Naravno, nije to jedini i ključni razlog kupovine ovih plasmana. Osim špekulativnih razloga, na tržištu metala trguju i subjekti koji žele da se osiguraju od promena cena u budućnosti kao što su banke, rudnici i proizvodjači koji koriste metale kao inpute.  Metalima se uglavnom trguje putem fjučersa), koji predstavljaju kupoporodajni ugovor po unapred utvrđenoj ceni u budućnosti (period isporuke 1,6,12,24 meseca).

Najveće berze za trgovinu metalima su Londonska, Comex (SAD) i Šangaj.

Kako se trguje fjučersima zlata i srebra?

Da biste trgovali fjučersima morate imati pristup berzi na kojoj se trguje, što se danas radi preko online trading platformi kao što je TWS  Sinteza platforma  (Sinteza invest group BDD Beograd).  Pored pristupa platformi, morate imati otvoren depozitni račun u Srbiji za trgovanje.

Trgovina fjučersima se inače vrši preko marginskih računa preko kojih se realizuje tzv. leveridž mehanizam, a koji daje mogućnost trgovcu da kupuje poziciju sa pozajmljenim sredstvima svog brokera. Tako da trgovac može  samo sa uloženim svojim novcem od 8,666 dolara držati poziciju u vrednosti od 130 hiljada dolara  fjučersa na 100  unci zlata ( po ceni jedne unce od 1,300 dolara (1 unca -31,103 gr)), sa leveridžom od 1:15  (sopstvena sredstva:pozajmljena sredstva). Ukoliko dođe do promene vrednosti vaše pozicije, marginski račun se mora održavati na procentnom nivou, doplatom.

Ukoliko želite da trgujete zlatom i srebrom recimo u SAD-u to možete raditi na  CME koji predstavlja najveće globalno derivatno tržište sa preko 3 mijarde godišnjih ugovora i transakcija vrednosti preko 10.000 milijardi dolara. Na Comexu možete osim standardnih GC ugovora (100 unci) trgovati i mini ugovorima MCG 10 unci za zlato.

Postoje dve ključne pozicije kod fjučersa: duga ili kupovna (gde ugovarate prijem) ili kratka-prodajna (gde ste isporučilac). Najčešće kod fjučersa ne dolazi do prenosa vlasništva nad robom, već se pozicija zatvori pre dospeća roka, čime se praktično realizuje dobitak ili gubitak iz ovog ugovora.

Za razliku od hedžera koji, po pravilu, zauzimaju duge pozicije ne bi li se osigurali od rasta cena, špekulanti nemaju interes za faktičkim prometom robe, već samo sa realizaciju profita. Najčešće na strani špekulatora stoje hedge fondovi, CTA (comm. Trading advisory) i individualni investitori, koji  svoje pozicije zatvaraju u toku dana (skalperi) više puta, dnevni trejderi (ne ostaju otvoreni preko noći) i pozicioni trgovci (višednovno držanje pozicija).

0 comments

Globalne berze