Enter the e-mail where we will send you an activation code


Evropske berze pale posle petodnevnog rasta

Gde investirati Gde investirati
pre 1 god.
Evropske berze pale posle petodnevnog rasta

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija blago su pale, nakon pet dana rasta, što je posledica slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija i opreza ulagača uoči izveštaja predsednice Feda.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,2 odsto, nakon pet dana uzastopnog rasta.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,15 odsto, na 7.267 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,05 posto, na 11.774 boda. Pariski CAC ojačao je 0,05 odsto, na 4.890 bodova.

Po padu od 0,5 odsto jutros prevodi italijanski FTSE MIB indeks, a oprez ulagača najviše je posledica slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Tako je cena akcije Rolls Roycea pala 2 odsto, nakon što je taj britanski proizvođač motora izvestio o rekordnom gubitku u prošloj godini od 4,6 milijardi funti.

Otprilike 2 odsto pala je i cena akcij HeidelbergCementa jer je taj nemački proizvođač građevinskog materijala izvestio o padu prihoda u poslednjem lanjskom tromesečju za 4 odsto.

Pod pritiskom je i finansijski sektor, posebno osiguravajuće kuće, no cena akcije Credit Suissea porasla je 2,5 odsto jer je druga po veličini švajcarska banka najavila rezanje troškova i ukidanje 5.500 radnih mesta nakon gubitka u prošloj godini.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se čeka izveštaje predsednice američke centralne banke Janet Yellen o monetarnoj politici i ekonomskoj situaciji.

Ulagači se nadaju da će u dvodnevnom svedočenju u Kongresu predsednica Feda jasnije naznačiti hoće li centralna banka u ovoj godini ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Američki predsednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, što bi trebalo ubrzati rast američke ekonomije, ali i inflacije. Stoga se očekuje da će Fed odgovoriti ubrzanjem tempa povećanja kamata.

Ulagače trenutno najviše zanima hoće li čelnici Feda povećati kamate već na sednici u martu, što bi moglo negativno uticati na tržišta kapitala.

I na azijskim se berzama jutros trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče, daleko najviših nivoa u 19 meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks pao 1,1 odsto, na 19.238 bodova.

0 comments

Globalne berze