Enter the e-mail where we will send you an activation code


Da li je bitkoin postao deo tržišnog sentimenta i kakvoj je vezi sa cenom akcija?

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Da li je bitkoin postao deo tržišnog sentimenta i kakvoj je vezi sa cenom akcija?

Iako su kripto valute u poslednjem periodu, naročito bitkoin kao tržišni pionir, pod udarom regulatora i finansijskih mogula, očigledno je da jedan deo finansijske mejnstrim investicione industrije stvari gleda drugačije.

Wall street Journal je preneo stav CIO Leothodl grupe, Daga Remzija, kao i Toma Forestera (Forester Capital Managament) koji smatraju da trgovina bitkoinom postaje deo šireg tržišnog sentimenta i može se staviti u korelaciju sa generalnim tržištem prevashodno akcija.

Prema podacima Data Treck research-a  za vreme korekcije tržišta početkom godine, korelacija izmedju kretanja cene bitkoina i akcija je  bila najveća, dok je počela da opada sa oporavkom cena akcija.

Da li se može napraviti paralela izmedju bitkoina i špekulativnog tržišta akcija?

Oponenti korelacije izmedju bitkoina i akcija imaju ultimativni argument da racio za investiranje u akcije čine ekonomski fundamenti kao što su ekonomija, prihodi i zarade kompanije, inflacija i kamatne stope, što nije slučaj sa kriptovalutama.

Međutim, u slučaju Dotkom babla sa početka 21 veka, okidač tržišnog pada je bio vezan za špekulativno investiranje u internet startap kompanije, koje realno nisu imale posebnu poslovnu istoriju, niti fundamente iza sebe koji bi podržali investicioni racio. Investiciona javnost je očigledno tada, bez fundamentalnih racija, ekstenzivno ulagala u akcije, odnosno očekivanja od potencijalne zarade od razvoja internet tehnologije, što danas potencijalno predstavlja svet kripto valuta.

Da je to tačno, pokazuju razlozi sa početka ove godine, koji su doveli do pada tržišta, a koji je bio izazvan kod akcija, po analitičarima, Trampovom politikom uvoznih tarifa, dok je kod kriptovaluta razlog bila regulacija i najava zabrane, prvo u Aziji, zatim SAD-u, od skora u Evropi.

0 comments

Globalne berze