Enter the e-mail where we will send you an activation code


Azijske berze oslabile, dolar stabilan

Gde investirati Gde investirati
pre 1 god.
Azijske berze oslabile, dolar stabilan

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija pale jer su nakon komentara predsednika SAD-a Donalda Trumpa ulagači manje optimistični u vezi napretka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 %, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1 %.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu nakon što je predsednik Trump rekao da nije zadovoljan poslednjim razgovorima između SAD-a i Kine i da još nema dogovora s Pekingom u vezi kompanije ZTE Corp.

Dan pre indeksi berza su znatno porasli jer su ulagači euforično reagovali na poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tokom vikenda napredovali, da je dogovoreno da se prestane pretiti uvođenjem carina i da je trgovinski rat ′na čekanju′.

„Tržište je na početku nedelje verovatno bilo previše optimistično. Realno, pregovori se i dalje nastavljaju jer nije postignut značajniji napredak po različitim pitanjima, uključujući intelektualno vlasništvo”, kaže Norihiro Fujito, analitičar u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley. Securities.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je juče Trump kazao da je moguće da se summit između SAD-a i Severne Koreje neće održati 12. juna, kako se planiralo.

Na tržištima vlada oprez i zbog visokih cena nafte jer to izaziva strah od jačanja inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula 0,26 %, na otprilike 72 dolara, nakon što je juče dostigla 72,83 dolara, novi najviši nivo od novembra 2014. godine.

A kako bi jačanje inflacija moglo izazvati brže povećanje kamata u SAD-u, na valutnim tržištima se vrednost dolara kreće na najvišim nivoima u pet meseci.

Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 93,68 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 93,56 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,95 na 110,50 jena.

No, američka valuta ojačala je u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1755 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,178 dolara.

0 comments

Globalne berze