Enter the e-mail where we will send you an activation code


Ako ovog puta održe reč, nafta ide u nebo

CNBC CNBC
pre 1 god.
Ako ovog puta održe reč, nafta ide u nebo

Cene nafte su skočile pošto je Međunarodna agencija za energiju saopštila da je OPEK realizovao rekordnih 90 odsto plana za smanjenje proizvodnje.

Istovremeno je tražnja porasla brže nego što se očekivalo. Cena nafnih fjučersa porasla je za 1,1 odsto u NJujorku, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu trgovana je, u 9,16 časova prepodne po londonskom vremenu, na nivou od 53,55 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku, što je skok od 55 centi u odnosu na prethodni dan. 

Ukupan obim trgovanja bio je oko 11 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Juče je američka "laka" nafta zabeležila rast cene za 66 centi na 53 dolara, a u ovoj nedelji je ojačala ukupno za 0,5 procenata. 

Cena severnomorske sirove nafte "brent" za isporuku u aprilu popela se za 71 cent na 56,34 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu. Nafta "brent" je juče zabeležila rast za 51 cent na 55,63 dolara, a u ovoj sedmici je ukupno dobila na vrednosti 1,0 procenat. 

U januaru, prvom mesecu sprovođenja OPEK-ovog sporazuma, ključna članica naftnog kartela, Saudijska Arabija, smanjila je proizvodnju više nego što se obavezala, dok je veća tražnja za naftom poduprla napore te grupacije proizvodjača "crnog zlata" za ponovnim uravnoteženjem naftnih tržišta u svetu, navela je IEA. 

Ova agencija je povećala svoje prošlogodišnje prognoze o rastu svetske tražnje za naftom treći mesec uzastopno, podižući izglede za 2017. i procenjujući da će tražnja skočiti za 1,4 miliona barela dnevno u ovoj godini. 

Svetske zalihe nafte će opasti za 600.000 barela dnevno u prvoj polovini ove godine, ako OPEK ostane pri sprovođenju svog dogovora, ocenila je IEA.

 

0 comments

Globalne berze