Enter the e-mail where we will send you an activation code


Veliki dogovor Putina i Madura: Rok 10 godina

B92 B92
pre 10 mes.
Veliki dogovor Putina i Madura: Rok 10 godina

Rusija i Venecuela će potpisati sporazum o restrukturiranju venecuelanskog duga sa rokom otplate od 10 godina i predviđenim postepenim rastom isplata.

Sporazum će biti potpisan 15. novembra, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa pregovorima.

Venecuela će, međutim, pre kraja ove godine morati da otplati Rusiji značajnu sumu zbog sporazuma koji će stupiti na snagu, izjavio je isti izvor novinarima, a prenosi agencija Rojters. 

Ova južnoamerička država će, takođe, morati da isplati dugovanja prema ruskim izvoznicima za proizvode koji su već isporučeni. 

Rusko Ministarstvo finansija je pre dva dana saopštilo da će dug Venecuele prema Moskvi od 3,0 milijarde dolara biti restrukturiran na temelju ranije dogovorenih uslova. 

Rusija je jedan od ključnih kreditora te zemlje, čiji ukupan spoljni dug premašuje 100 milijardi dolara. 

Gotovo tri četvrtine subjekata koji poseduju venecuelanske obveznice potiče iz SAD i Kanade, izjavio je nedavno predsednik Venecuele Nikolas Maduro. 

Zvanična Moskva je 2011. godine dala Venecueli kreditnu liniju u iznosu do četiri milijarde dolara za finansiranje nabavke ruskih industrijskih proizvoda. Tri godine kasnije Venecuela je zatražila restrukturiranje. 

Rusija je prošle godine izmenila sporazum o konsolidaciji duga u iznosu od 2,84 milijarde dolara, kako bi on bio otplaćen u jednakim tranšama u naredne tri godine, počev od marta 2019. godine. 

Maduro je prošle nedelje najavio da će Venecuela restrukturirati spoljni dug, nakon što državna naftna kompanija PDVSA isplati 1,1 milijardi dugovanja po osnovu obveznica.

 

0 comments

Ekonomija