Enter the e-mail where we will send you an activation code


Velika Britanija: Tržište rada blizu punog kapaciteta?

Bloomberg Bloomberg
pre 1 god.
Velika Britanija: Tržište rada blizu punog kapaciteta?

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji je pala u polslednja tri meseca prošle godine a broj zaposlenih je porastao do rekordnog nivoa.

Tako je tržište rada dovedeno blizu "punog kapaciteta", prema objavljenim podacima britanske statistike, prenosi agencija Blumberg.

Broj nezaposlenih je pao za 7.000 ljudi u četvrtom kvartalu, na 1,6 miliona, tako da stopa nezaposlenosti iznosi 4,8 posto, što je najniže u više od 10 godina. 

Istovremeno, stopa zaposlenosti skočila je na rekordnih 74,6 odsto, objavila je Nacionalna kancelarija za statistiku u Londonu. 

Mada tržište rada pokazuje kontinuirano jačanje, podaci o platama ne prate u potpunosti taj trend. Rast minimalnih plata je usporio u trećem tromesečju na 2,6 odsto sa prethodnih 2,7 procenata, što je slabije od prognoza ekonomista. Rast ukupnih plata je takođe usporio. 

Uprkos manjku radne snage u nekim sektorima, kompanije su nedavno obavestile agente Banke Engleske da očekuju dalje usporavanje rasta plata na oko 2,2 posto u ovoj godini. 

Zbog ubrzavanja inflacije, koja “nagriza” realan rast plata, njihovo povećanje je u proslednja tri meseca 2016. godine praktično svedeno na 1,4 odsto, što je najslabiji rast od početka 2015. godine, navodi njujorška agencija.

 

0 comments

Ekonomija