Enter the e-mail where we will send you an activation code


Svet čeka: Hoće li doći do trgovinskog rata?

CNBC CNBC
pre 8 mes.
Svet čeka: Hoće li doći do trgovinskog rata?

Amerikanci i Kinezi pokušavaju da izbegnu "trgovinski rat", manje od tri sedmice pre najavljenog stupanja na snagu američkih uvoznih taksi na aluminijum i čelik.

"Razgovori su veoma dobri", rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin novinarima pred početak drugog i, za sada, poslednjeg dana pregovora s potpredsednikom Kine Liuom Heom.

Peking i Vašington za sada vrlo oskudno informišu o čemu se pregovara. 

Na isti način, kineski mediji izuzetno šturo pišu o poseti američke delegacije, a događaj dana je poklon predsednika Sija đinpinga - knjiga Karla Marksa "Kapital", na 200. godišnjicu rođenja autora. 

Ukazujući na ogroman deficit Sjedinjenih Država u trgovini s Kinom i na "nepoštenu" poslovnu praksu Pekinga, američki predsednik Donald Tramp je poslao sekretara Mnučina da pregovara o tome. 

Njegova delegacija okuplja vrh američke trgovinske politike, te su tu i ministar trgovine Vilbur Ros, trgovinski predstavnik (USTR) Robert Lajthajzer, glavni ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kadlov. 

Ulozi su visoki: njihova poseta dolazi dok je Kina pod pretnjom, koja bi se mogla ostvariti od 22. maja, uz novu tarifu od 50 milijardi dolara za proizvode izvezen u Sjedinjene Države. 

Kina je spremna da odgovori porezima od 50 milijardi dolara na proizvode uvezene iz Amerike - soja, automobili, govedina...

0 comments

Ekonomija