Enter the e-mail where we will send you an activation code


STO koristi interesima SAD-a

CNBC CNBC
pre 1 god.
STO koristi interesima SAD-a

Direktorka Međunarodnog trgovinskog centra (ITC) Aranča Gonsales podržala je Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), rekavši da je zabrinuta zbog "preuveličavanja" mana tog tela koje, kako je navela, "koristi interesima SAD". 

Obraćajući se novinarima u Ženevi, Gonsales nije direktno kritikovala američkog predsednika Donalda Trampa koji često negativno govori o STO, ali je izrazila neslaganje s njegovim nastojanjem da bilateralnim sporazumima zaobiđe multilateralni sistem koji STO promoviše. 

"Nemam milosti prema onima koji kažu da moramo da odbacimo multilateralni trgovinski sistem. Mnogo brinem za STO, brinem jer primećujem tendenciju da se njene mane preuveličavaju, a njeni uspesi ignorišu, i mislim da to nije dobro", navela je Gonsales. 

Ona je ukazala na problem slabljenja dugogodišnjeg konsenzusa da međunarodna trgovina jačanjem konkurencije koristi svim zemljama. 

Tramp tvrdi da je STO nefer prema SAD, što Gonsales odbacuje. 

"Moje čvrsto uverenje je da STO koristi interesima SAD. Pogledajte izvoznike soje u SAD. Oni su povećali izvoz u Kinu otkako je Kina postala članica STO za više od 20 odsto", rekla je direktorka ITC, agencije Ujedinjenih nacija i STO.

0 comments

Ekonomija