Enter the e-mail where we will send you an activation code


Skok derivata ublažen, rast manji od očekivanog

Bloomberg Bloomberg
pre 8 mes.
Skok derivata ublažen, rast manji od očekivanog

Potrošačke cene u SAD-u porasle su u aprilu za 0,2 odsto, manje nego što se očekivalo.

Skok troškova benzina i iznajmljivanja smeštaja ublažen je zanemarljivim povećanjem cena u zdravstvu, objavilo je američko ministarstvo rada. 

Ekonomisti su prognozirali povećanje inflacije u aprilu za 0,3 odsto, kao i rast bazne inflacija od 0,2 odsto, prenela je agencija Rojters. 

Međugodišnja inflacija je u aprilu dostigla 2,5 odsto, što je najviši nivo od februara 2017., a u martu je iznosila 2,4 procenta. 

Kada se isključe volatilne cene hrane i energenata, indeks potrošačkih cena je u aprilu porastao za 0,1 odsto na mesečnom nivou, nakon dva uzastopna meseca rasta za po 0,2 posto. Takozvana bazna inflacija je u posmatranom mesecu na godišnjem nivou iznosila 2,1 odsto, što je na istom nivou kao u martu. 

Cene benzina u SAD su porasle za 3,0 odsto u aprilu, nakon martovskog sunovrata od 4,9 procenata. Verovatan je njihov dalji rast, imajući u vidu da sirova nafta skače posle odluke predsednika Donalda Trampa o povlačenju Sjedinjenih Država iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom. 

Amerikancima je prošlog meseca poskupela i hrana za 0,3 odsto, a za isti procenat su porasle i cene zakupa stanova. 

Troškovi zdravstvene zaštite zabeležili su minimalno povećanje od 0,1 odsto, što je pomoglo zauzdavanju rasta bazne inflacije. 

Cene polovnih automobila i kamiona su u aprilu pale za 1,6 odsto, najviše od marta 2009. godine, a skliznuli su i troškovi rekreacije za 0,4 odsto, dok su odeća i obuća poskupeli za 0,3 procenta, nakon pada od 0,6 odsto u martu.

0 comments

Ekonomija