Enter the e-mail where we will send you an activation code


Situacija krhka, Italija da dostavi nacrt budžeta

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Situacija krhka, Italija da dostavi nacrt budžeta

Potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen pozvao je Italiju da dostavi nacrt budžeta koji je u skladu sa ranije datim obećanjima.

"Situacija je veoma krhka", rekao je Katainen novinarima u Briselu povodom budžetskih planova Italije i prvobitnih negativnih reakcija tržišta, prenosi agencija Rojters.

Niko ne želi, kako je napomenuo, finansijsku nestabilnost koja može da pogodi Italiju i druge članice evrozone, a koje bi, prema njegovim rečima, mogle pretrpeti štetu od širenja krize. 

Katainen je rekao i da Komisija još uvek nastoji da ubedi Italiju da promeni svoje budžetske planove, koji će, kako se trenutno čini, verovatno prekršiti fiskalna pravila EU, ocenjuje britanska agencija. 

"Svi su videli situaciju na tržištima koja nije pozitivna", rekao Katainen, aludirajući na reakcije koje su usledile nakon predstavljanja planova Italije, prenosi Tanjug.

"Naš interes je da dođemo do rezultata koji je kredibilan i da pokušamo da ubedimo italijansku vladu da preuzme odgovornost koja je u njenim rukama", dodao je on. 

Italija i druge članice evrozone moraju da do 15. oktobra dostave Briselu svoje nacrte budžeta za narednu godinu. 

"Nadamo se da možemo imati dobru saradnju sa italijanskom vladom. Nije prekasno za očuvanje stabilnosti i nije prekasno da se osigura nastavak privrednog rasta u Italiji", zaključio je Katainen.

0 comments

Ekonomija