Enter the e-mail where we will send you an activation code


Putin: Rusija će naći zamenu za američke kompanije

CNBC CNBC
pre 10 mes.
Putin: Rusija će naći zamenu za američke kompanije

Rusija će naći zamenu za američke kompanije kojima je zabranjeno da posluju s ruskim, upozorava ruski predsednik.

Kako američke sankcije protiv Moskve sprečavaju kompanije iz SAD da se udruže s ruskim, druge strane kompanije će, neizbežno, popuniti praznine na ruskom tržištu, upozorava predsednik Rusije, Vladimir Putin.

On se, međutim, nada uravnoteženim bilateralnim odnosima. 

"To što su zabranili Ekson mobajlu da radi sa nama na Arktiku, samo je ih je lišilo zanimljivog, obećavajućeg projekta, koji bi mogao da podstakne američku ekonomiju i stvori više radnih mesta u SAD, donoseći prihode i poreze“, rekao je ruski predsednik novinarima. 

Dodao je da je taj naftni gigant samo primer sličih slučajeva, i upozorava: 

"Vaše kompanije će biti zamenjene konkurencijom. To je neizbežno u savremenom svetu“, rekao je. 

Prema njegovim rečima, "svi žele da rade u Rusiji“, i naglasio je da je većina preduzeća koja je učestvovala na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu bila iz SAD. 

Iako su odnosi još uvek u krizi, "Moskva je spremna da okrene stranicu i nastavi dalje, pogleda u budućnost i rešava probleme koji su važni i za ljude SAD i Rusije". 

Još 2011. godine bivši izvršni direktor kompanije Ekson Tilerson sklopio je ugovor sa ruskom državnom naftnom kompanijom Rosnjeft, i tako otvorio put za istraživanje na ruskom Arktiku, Crnom moru i Sibiru. Međutim, američke sankcije koje su nametnute Rusiji zbog krize u Ukrajini naterale su Ekson da prekine saradnju, čime je kompanija izgubila milijardu dolara.

0 comments

Ekonomija