Enter the e-mail where we will send you an activation code


Putin doneo odluku, regulacija

CNBC CNBC
pre 11 mes.
Putin doneo odluku, regulacija

Ruska vlada je odlučila da zvanično reguliše kriptovalute koje su u opticaju.

Ta odluka je doneta na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina sa funkcionerima nadležnih državnih organa i poslovnim liderima.

"Saglasili smo se oko sledećeg, a to je da će država regulisati proces izdavanja kriptovaluta i njihovog 'rudarenja'. Država treba da upravlja ovom situacijom i da je reguliše zakonski", izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov, ne iznoseći međutim detalje budućeg plana, prenosi Raša tudej. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da država treba da reguliše kriptovalute, ali ne i da stvara barijere za investitore. 

"Moramo da, oslanjajući se na međunarodno iskustvo, izgradimo regulatorno okruženje koje će sistemski urediti odnose u ovoj oblasti, kako bismo zaštitili interese gradjana, preduzeća i država, i obezbedili zakonske garancije za rad sa inovativnim finansijskim instrumentima", izjavio je Putin. 

On je, međutim, upozorio da digitalnom novcu manjka transparentnost, jer kriptovalute "izdaje neograničen broj anonimnih izvora", zbog čega, u slučaju izbijanja nekog problema niko neće biti odgovoran. 

U Rusiji, status kriptovaluta, uključujući bitkoin, trenutno nije regulisan zakonom.

0 comments

Ekonomija