Enter the e-mail where we will send you an activation code


Pada optimizam u razvijenim ekonomijama

CNBC CNBC
pre 10 mes.
Pada optimizam u razvijenim ekonomijama

Indeks svetske ekonomske klime instituta Ifo iz Minhena poboljšao se u ovom kvartalu, pri čemu je pokazatelj dostigao najviši nivo od drugog kvartala 2011.

Eksperti su ocenili trenutnu ekonomsku situaciju pozitivnijom nego što je bila u prošlom tromesečju, a optimističnija su i njihova očekivanja u pogledu predstojećeg perioda, navodi se u saopštenju Ifo instituta dostavljenom Tanjugu.

Poslovna klima je poboljšana u gotovo svim regionima sveta, budući da su, sa izuzetkom Bliskog istoka i severne Afrike, stručnjaci širom planete pozitivnije procenili tekuće ekonomske prilike. 

S druge strane, njihova očekivanja u pogledu budućih privrednih kretanja su pomešana. Naime, u razvijenim ekonomijama je optimizam opao, a nasuprot tome, stručnjaci iz zemalja u usponu i tržišta u razvoju očekuju da će svetska ekonomija dobiti na zamahu. 

Rastu optimizma su snažno doprinela očekivana poboljšanja ekonomskih kretanja u Latinskoj Americi. 

Prema istraživanju, rast cena u svetskoj ekonomiji će ubrzati na bazi izvoza. Nešto manje učesnika u anketi očekuje rast ukupne svetske trgovine. Očekuje se da će američki dolar aprecirati u odnosu na druge valute, navodi se u saopštenju.

0 comments

Ekonomija