Enter the e-mail where we will send you an activation code


Nemačka ekonomija u prošlogodišnjem kvartalu porasla 0,4%

Tanjug Tanjug
pre 1 god.
Nemačka ekonomija u prošlogodišnjem kvartalu porasla 0,4%

Nemačka ekonomija je u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu porasla za 0,4 odsto, što znači da je u celokupnoj 2016. godini ostvarila rast od 1,9 odsto.

U prvom tromesečju prošle godine, bruto domaći proizvod (BDP) Nemačke je porastao za 0,7 odsto, u drugom za 0,5 odsto, a u trećem za 0,1 odsto, saopštila je nemačka statistička kancelarija Destatis, a prenosi agencija Frans pres.

"U poređenju sa prethodnim kvartalom, pozitivan impuls u četvrtom tromesečju je potekao od domaće aktivnosti", saopštili su statističari, ukazujući na povećanje državne i privatne potrošnje, kao i na rast investicija, naročito u građevinskom sektoru. 

Tradicionalno snažan nemački izvoz je manje doprineo privrednom rastu u četvrtom kvartalu, pošto je uvoz porastao bržim tempom, dodaje Destatis. 

"Jako tržište rada, niske kamatne stope, niska inflacija, viša primanja i povećana državna potrošnja zbog priliva izbeglica, doprineli su privrednom rastu u 2016. godini", izjavio je ekonomista banke ING Diba, Karsten Brzeski. 

"Međutim, spoljni šokovi poput Bregzita i izbora Donalda Trampa za američkog predsednika, izbacili su u prvi plan najranjivije delove nemačke privrede, a to su industrijska proizvodnja i izvoz", dodao je on. 

Skorašnji rast inflacije u Nemačkoj, koja je u decembru dostigla 1,7 odsto posle samo 0,8 odsto iz oktobra i novembra, duguje se pre svega cenama energenata, koje su se oporavile od velikog pada sa početka 2016. godine. 

Energetski troškovi su u januaru porasli za 5,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, izračunao je Destatis. 

Ukoliko se oni izostave, inflacija je prošlog meseca iznosila 1,5 odsto, što je blizu ciljane inflacije Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2,0 odsto.

0 comments

Ekonomija