Enter the e-mail where we will send you an activation code


MMF strahuje: Dug je već previsok

CNBC CNBC
pre 11 mes.
MMF strahuje: Dug je već previsok

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je na rizik od finansijskih teškoća i zaduženosti zemalja uključenih u Put svile.

Reč je o zemljam koje su uključene u izgradnju infrastrukturnih projekata u okviru kineske inicijative Novi put svile.

Lagardova je govorila u Pekingu na forumu o Novim putevima svile, velikom planu koji je lansirao kineski predsednik Si Đinping 2013. da se razviju putevi, luke, železničke pruge i industrijski parkovi širom Azije, do vrata Evrope i do Afrike. 

Inicijativa za sada okuplja 70 zemalja koje treba zajedno da ulažu mada je veliki broj gradilišta zapravo finansirano zajmovima kineskih institucija. Neke zapadne zemlje u tome vide strategiju Pekinga da utvrdi svoj uticaj. 

"Svakako Putevi svile mogu da odgovore na hitnu potrebu za infrastrukturom širom sveta i donesu finansiranje koje je preko potrebno zemljama koje ga dobijaju", rekla je Lagardova na skupu kineskih i stranih zvaničnika. 

Ona je međutim upozorila da bi ta partnerstva "mogla da dovedu do problematičnog porasta zaduženja datih zemalja" i da ograniči njihovu drugu potrošnju u meri u kojoj budu rasli troškovi za servisiranje duga. 

"U zemljama gde je javni dug već visok, presudno je pažljivo praćenje finansijskih uslova", rekla je ona. 

Kako navodi agencija Frans pres, kineske državne razvojne banke i druge institucije zapravo daju ogromne zajmove za gradilišta pokrenuta u zemljama na Putu svile, do te mere da rizikuju da ih dovedu do neodržive finansijske situacije. 

Tako je Šri Lanka koja je uzela velike zajmove od Kine da izgradi luku bila primorana pod teretom rastućeg zaduženja zvanično da preda kontrolu nad tom infrastrukturom Pekingu. 

Lagardova se založila za investicije koje bi bile više kolektivne i pozvala na veću transparentnost. 

"Treba osigurati da Putevi svile vode upravo tamo gde su potrebni", rekla je ona. 

"U velikim projektima uvek postoji iskušenje da se izvuče profit od tendera.. uvek postoiji rizik da projekti propadnu ili da se pronevere sredstava. Ponekad se to čak naziva korupcija", rekla je direktorka MMF-a. 

Kineski predsednik Si Đinping je u govoru u utorak odbacio kritike upućene Putu svile. 

"Ne radi se ni o Maršalovom planu niti o kineskoj zaveri. Radi se o inicijativi koja ide svojim tokom potpuno otvoreno", rekao je Si pred forumom Boao organizovanom na jugu zemlje, prenela je agencija Sinhua.

0 comments

Ekonomija