Enter the e-mail where we will send you an activation code


MMF i SB raspravljaju o gorućim problemima

CNBC CNBC
pre 11 mes.
MMF i SB raspravljaju o gorućim problemima

Prolećno zasedanje Borda guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke okupiće u Vašingtonu od 16. do 22. aprila svetsku finansijsku elitu.

Oni će raspravljati o opasnostima od protekcionizma i geopolitičkih tenzija koje izazivaju zabrinutost širom sveta.

Guverneri centralnih banaka, ministri finansija i razvoja, parlamentarci, direktori privatnih kompanija, predstavnici organizacija civilnog društva i akademici će na Godišnjoj skupštini dve međunarodne finansijske institucije razgovarati i o izgledima svetske ekonomije, načinima za iskorenjivanje siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti u pružanju pomoći pojedinim zemljama, najavljuju iz MMF-a. 

Direktorka MMF-a Kristin Lagard je, uoči objavljivanja izveštaja Fonda s novim prognozama globalnog privrednog rasta, koji se očekuje iduće nedelje, dala jednu optimističnu sliku celokupne svetske ekonomije, ali je, ipak, upozorila na opasnost od "tmurnih oblaka" i pozvala kreatore politika da bez odlaganja reaguju preventivno. 

Ona je podsetila da je u januaru MMF revidirao naviše prognozu svetskog ekonomskog rasta na 3,9 odsto za 2018. i 2019. godinu, i da se na osnovu projekcija koje će biti objavljene iduće nedelje može zaključiti da ta institucija ostaje optimistična po pitanju rasta globalne ekonomije. 

Lagard je, međutim, poručila da je globalizovani sistem, koji je transformisao svet tokom poslednjih 30 godina, u opasnosti da se raspadne usled agresivnog okretanja ka protekcionizmu. 

"Taj sistem pravila i deljenja odgovornosti u opasnosti je da bude pogažen. To bi bio neoprostivi fijasko kolektivne politike", rekla je Lagard, aludirajući na multilateralni trgovinski poredak, za koji kaže da je pomogao da se milioni ljudi izvuku iz siromaštva, prenela je tv mreža CNBC. 

Zaista, u proteklih nekoliko meseci došlo je do intenziviranja trgovinskih tenzija između vodećih svetskih ekonomija, što bi, ako ne bude otklonjeno, moglo da prouzrokuje ozbiljnu štetu po globalnu ekonomiju. 

Lagard je ukazala da trenutno postoje tri prioriteta po globalnu ekonomiju, a to je da se vlade klone protekcionizma, da se sačuvaju od fiskalnih i finansijskih rizika i da podstaknu dugoročni rast koji će biti na korist svih.

0 comments

Ekonomija