Enter the e-mail where we will send you an activation code


Lagard: Ne uključujte se u valutne ratove

Sinteza Sinteza
pre 9 mes.
Lagard: Ne uključujte se u valutne ratove

Direktorka MMF Kristin Lagard upozorila je države da se ne uključuju u trgovinske i valutne ratove.
Lagard je istakla da će to naneti štetu globalnom rastu i ugroziti "nevine posmatrače".

Zvanično otvarajući Godišnju skupštinu MMF-a i Svetske banke, koja se održava na indonežanskom ostrvu Bali, Lagard je pozvala zemlje da "ohlade" trgovinske sukobe i da redefinišu globalna trgovinska pravila umesto da ih odbacuju, prenosi Rojters. 

"Iskreno se nadamo da se ne krećemo ni u pravcu trgovinskog rata ni valutnog rata. To će u oba slučaja biti štetno za sve učesnike (u sukobu)", rekla je Lagard na konferenciji za novinare. Dodala je da bi među žrtvama "bilo puno nevinih posmatraca", uključujući i zemlje koje su deo kineskog lanca dobavljača. 

SAD i Kina su u proteklih nekoliko meseci uvele tarife na uzajamni uvoz robe u vrednosti više stotina milijardi dolara, što je uzdrmalo finansijska tržišta jer investitori strahuju da bi eskalacija trgovinskog konflikta mogla da zada udarac globalnoj trgovini i investicijama. 

Tržišta akcija u Aziji su jutros potonula na 19-mesečni minimum, nakon najgoreg pada Volstrita u osam meseci koji je doveo do širenja averzije prema rizičnim ulaganjima, a što se delimično duguje i rastućim tenzijama u globalnoj trgovini, kao i ubrzanju rasta dolarskih prinosa. 

U poslednjih nekoliko sedmica zvaničnici američkog Ministarstva finansija izrazili su zabrinutost zbog slabljenja kineskog juana, pošto ministarstvo priprema polugodišnji izveštaj o valutnim manipulacijama. 

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Kinu da namerno manipuliše svojom valutom kako bi stekla preimućstvo na tržištu, dok Peking takve tvrdnje postojano odbacuje. 

Lagard se danas osvrnula na ovo pitanje, rekavši da je slabljenje juana prema dolaru izazvano jačanjem američke valute pošto Federalne rezerve povećavaju kamatne stope. 

Juan je prema korpi glavnih valuta deprecirao manje. 

"Podržali smo okretanje Kine prema (valutnoj) fleksibilnosti i želimo da ohrabrimo vlasti da nastave tim putem dalje", rekla je Lagard. 

Dodala je kasnije da smatra da kineske vlasti preduzimaju korake da održe rast, stabilnost i poverenje investitora zbog trgovinskog sukoba, ali da se suočavaju sa "komplikovanim" balansiranjem kako bi držali svoju fiskalnu situaciju pod kontrolom. 

Ministar finansija SAD Stiven Menučin sastao se jutros na marginama sastanka MMF-a i Svetske banke sa guvernerom Narodne banke Kine Li Gangom. "Razgovarali smo o važnim ekonomskim pitanjima", napisao je Menučin na Tviteru. 

Predsednik Svetske banke DŽim Jong Kim takođe je upozorio na opasnosti od eskalacije trgovinskog spora, rekavši da plan ovog kreditora ekonomskog razvoja zavisi od snažnih trgovinskih tokova i da bi globalnom rastu bio zadat čist udarac ako bi sve zemlje sprovele svoje trgovinske pretnje.
Generalnu skupštinu MMF-a i Svetske banke, kojoj prisustvuje više od 19.000 predstavnika, nije poremetio zemljotres koji je rano jutros pogodio oblast izmedju ostrva Bali i Java i u kojem su poginule tri osobe dok su neke zgrade oštećene. Kim je obećao podršku Svetske banke Indoneziji nakon serije zemljotresa, uključujući i finansijsku podršku za obnovu ključnih objekata i infrastrukture, kao što su škole, bolnice i putevi, i oštećena stambena naselja.

0 comments

Ekonomija