Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kinu ne plaši mogući trgovinski rat, snažan rast

CNBC CNBC
pre 11 mes.
Kinu ne plaši mogući trgovinski rat, snažan rast

Ekonomski rast Kine ostao je snažan u prvom kvartalu 2018., zahvaljujući investicijama i ubrzanoj ekspanziji elektronske trgovine.

Kina je zabeležila rast uprkos narastanju trgovinskih tenzija s Vašingtonom.

Druga najveća ekonomija sveta je porasla za 6,8 odsto u prva tri meseca na godišnjem nivou, što je na nivou iz prethodnog kvartala i neznatno niže od ukupnog rasta ostvarenog u celoj prošloj godini od 6,9 procenata, pokazali su današnji podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku. 

Povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) je nadmašilo zvanični cilj vlade za 2018. godinu od "oko 6,5 procenata", prenosi agencija AP. 

Ekonomski analitičari, međutim, očekuju "hlađenje" rasta u 2018., pošto Peking nastoji da obuzda uspon duga pooštravanjem kontrole u sektorima prodaje nekretnina i bankarskog kreditiranja u kojima se već duže beleži pravi bum. 

Promet u maloprodaji je povećan za 9,8 posto u odnosu na decembarski nivo od 9,4 procenta, dok je promet u elektronskoj trgovini skočio za 35,4 odsto, što je za 3,3 odsto više nego u prethodnom kvartalu. 

Investicije u fabrike, u nekretnine i u ostalu fiksnu imovinu porasle su 7,5 odsto u odnosu na rast od 7,2 odsto u 2017. godini. 

Fabrička proizvodnja je u posmatranom kvartalu uvećana za 6,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

0 comments

Ekonomija