Enter the e-mail where we will send you an activation code


Kina šokirala - zabelžili redak minus

Reuters Reuters
pre 11 mes.
Kina šokirala - zabelžili redak minus

Kina je u martu 2018. zabeležila redak ukupan spoljnotrgovinski deficit usled pada izvoza.

Njen suficit sa Sjedinjenim Državama, koji je izvor sukoba s Vašingtonom, iznosio 15,4 milijarde dolara.

Izvoz je u martu splasnuo za 2,7 odsto međugodišnje, na 174,1 milijardu dolara, u odnosu na rast od 24,4 procenta u prva dva meseca 2018, što je signal potencijalnog slabljenja globalne tražnje, pokazali su današnji podaci kineske Uprave carina, prenosi agencija AP. 

Uvoz je skočio za 14,4 odsto na 179,1 milijardu dolara, mada je i on usporio u poređenju s rastom od 21,7 odsto zabeleženim u januaru i februaru, ukazujući takođe na moguće slabljenje domaće tražnje u toj zemlji. 

Opao je i kineski trgovinski suficit sa SAD-om za 13 posto u odnosu na godinu ranije, dok je dok je globalni trgovinski bilans skliznuo u deficit od 5,0 milijardi dolara. 

Kina uobičajeno beleži mesečni suficit od više milijardi dolara u robnoj razmeni sa Evropom i SAD-om, što pomaže u neutralisanju njenog deficita s Japanom, Južnom Korejom i zemljama u razvoju, koje je snabdevaju industrijskim komponentama i sirovinama. 

Američki predsednik Donald Tramp je odobrio moguće povećanje carina na uvoz proizvoda iz Kine vrednih 50 milijardi dolara, kao odgovor na žalbe da Peking navodno krade ili primorava strane kompanije da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima. 

Tramp traži od Pekinga da preduzme korake za smanjenje američkog deficita u bilateralnoj trgovini, koji je prema podacima Vašingtona prošle godine iznosio rekordnih 375,2 milijarde dolara.

0 comments

Ekonomija