Enter the e-mail where we will send you an activation code


BDP evrozone ispod preliminarne procene

Tanjug Tanjug
pre 1 god.
BDP evrozone ispod preliminarne procene

Bruto domaći proizvod evrozone za četvrti kvartal 2016. godine revidiran je naniže na 0,4 odsto sa prvobitno procenjenih 0,5 procenata.

To je saopštila statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

Ove brojke, kako navodi agencija Frans pres, pokazuju da je tempo oporavka u Evropi održan uprkos velikim nepoznanicama koje donose Bregzit i politika nove administracije američkog predsednika Donalda Trampa. 

Januarski pokazatelj znači da je ekonomija evrozone porasla 1,7 procenata u 2016. godini, nadmašivši Sjedinjene Države koje su lani zabeležile rast od 1,6 odsto. 

Prema izveštaju Evrostata, 28-člana EU kao celina registrovala je rast BDP-a od 1,8 posto. Brži rast se duguje neočekivanom skoku tražnje potrošača u Francuskoj i Španiji, pri čemu je ekspanzija nemačke privrede, koju pokreće izvoz, ostala na čvrstom kursu. 

Privreda Španije je porasla za 3,0 procenta u 2016, dok je BDP Nemačke povećan za 1,8 posto, navodi se u izveštaju Evrostata. 

Grčka, koja ponovo puni naslovne strane novina zbog dužničke krize, prošle godine je izašla iz recesije, uz privredni rast od 0,3 procenta. 

Ekonomski uspon u EU izvršiće pritisak na Evropsku centralnu banku da redukuje svoje kontroverzne podsticajne mere, ocenjuje francuska agencija. 

ECB, sa predsednikom Mariom Dragijem na čelu, jako se trudi da objasni da je, uprkos nizu pozitivnih ekonomskih signala, možda još previše rano za povlačenje programa monetarnih podsticaja.

0 comments

Ekonomija