Enter the e-mail where we will send you an activation code


Rastu rezerve NBS, veće za 350 mil. EUR

B92 B92
pre 8 mes.
Rastu rezerve NBS, veće za 350 mil. EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra bile su 10,635 milijardi evra, što je za 358 miliona evra više nego u avgustu, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, a dvostruko je više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra su iznosile osam milijardi i 895 miliona evra, što je za 306 miliona evra više nego na kraju avgusta i najviše od 2000. godine. 

Devizne rezerve NBS su u septembru u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija centralne banke kupovinom deviza na medjubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165 miliona evra). 

Na povećenje deviznih rzervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona evra), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (48,9 miliona evra), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (69,6 miliona evra), navela je NBS. 

Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promena medjuvalutnih odnosa na mejunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona evra. 

Jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali na smanjenje deviznih rezervi (6,3 miliona evra). ; 

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosila je 735,6 miliona evra i bila je za 146,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. 

U prvih devet meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,4 milijarde evra. 

U septembru je dinar nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 150 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

0 comments

Belex