Enter the e-mail where we will send you an activation code


Otvorena 14. mini-elektrana kompanije NIS kod Novog Kneževca

RTS RTS
pre 1 god.
Otvorena 14. mini-elektrana kompanije NIS kod Novog Kneževca

Kompanija NIS otvorila je četrnaestu po redu mini-elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije na naftno-gasnom polju Majdan, u blizini Novog Kneževca. Ukupna snaga postrojenja je 2,41 megavata, dok vrednost investicije iznosi 2,6 mil EUR.

Ovom investicijom ukupan nivo ulaganja NIS-a u program izgradnje malih elektrana u Srbiji dostigao je 15 mil EUR, a njihova snaga iznosi 14,5 megavata što je dovoljno za snabdevanje strujom čak 20.000 domaćinstava, saopštio je NIS.

Osim električne energije, na naftno-gasnim nalazištima proizvodi se i toplotna energija ukupne snage 4 megavata koja se koristi za potrebe NIS-ovih postrojenja.

U skladu sa reputacijom jedne od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, NIS u okviru Bloka Energetika od 2013. godine realizuje program efikasnog korišćenja gasnih resursa, koji podrazumeva izgradnju mini elektrana, odnosno kogeneracionih modula na naftno-gasnim poljima širom Srbije. Oni rade na principu pretvaranja gasa u električnu i toplotnu energiju, što predstavlja energetski efikasan i ekološki način proizvodnje.

Struja proizvedena u mini elektranama isporučuje se u javnu distributivnu mrežu, a osim u Srbiji, NIS od 2016. godine trguje električnom energijom i na tržištima Rumunije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok je strateški cilj kompanije proboj na tržišta svih EU zemalja u regionu.

- Proizvodnja struje u mini elektranama jedan je od projekata na koji smo posebno ponosni u NIS-u. Gas koji zbog sadržaja ugljen-dioksida i azota iznad 50% ranije nije bio korišćen i spaljivao se na bakljama, sada upotrebljavamo za dobijanje električne i toplotne energije, čime povećavamo efikasnost naše kompanije. S druge strane, iz istog razloga je značajno smanjena i emisija štetnih gasova u atmosferu, pa time ovaj segment biznisa ima i značajnu ekološku komponentu - izjavio je Aleksej Belov, direktor Bloka Energetika u NIS-u.

0 comments

Belex