Enter the e-mail where we will send you an activation code


NBS ponovo smanjila referentu kamatnu stopu, dinarski krediti jeftiniji

Blic Blic
pre 11 mes.
NBS ponovo smanjila referentu kamatnu stopu, dinarski krediti jeftiniji

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3,5 odsto. Očekivanja su da će ovaj potez NBS dodatno uticati na smanjivanje kamatnih stopa za dinarske kredite, kako za građane tako i za privredu.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu srednjoročnu projekciju inflacije i kretanje njenih ključnih faktora.

- Međugodišnja inflacija se od početka godine kreće u granicama cilja i u avgustu je smanjena na 2,5 odsto. Nastavljeno je smanjenje bazne inflacije na 1,5 odsto međugodišnje, kao i inflacionih očekivanja kako za jednu, tako i za dve godine dana unapred, što ukazuje na to da su inflatorni pritisci i dalje niski. Takođe, negativni efekti suše na cene hrane su bili manji od

očekivanih - kažu u NBS.

U odnosu na avgustovsku projekciju, u pravcu niže inflacije deluju i niže uvozne cene izražene u dinarima i pad premije rizika zemlje na najniži nivo od kada se prati za Srbiju. Dodatno, fiskalna kretanja su povoljnija od očekivanih, što potvrđuje ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda u osam meseci.

Usporavanje inflacije

- I za naredni period Izvršni odbor očekuje da će se inflacija kretati u granicama cilja od tri odsto ± 1,5 procentnih poena. Pored pomenutih faktora, inflaciju će usporavati i visoka baza kod cena naftnih derivata, a početkom 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna. U srednjem roku, u suprotnom smeru, delovaće postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji - kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Ekonomisti ukazuju, kao i u ranijim slučajevima kada je centralna banka snižavala referentnu kamatnu stopu, da će se to odraziti na smanjenje kamatnih stopa kod kredita u domaćoj valuti i za građane i za privredu.

Referentna stopa je pre dve godine bila 7,5 odsto, u 2014. godini devet, dok je 2008. dostizala nivo od čak 18 odsto.

0 comments

Belex