Enter the e-mail where we will send you an activation code


NBS opet oborila kamatu, biće jeftiniji krediti

B92 B92
pre 1 god.
NBS opet oborila kamatu, biće jeftiniji krediti

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3 odsto.

Istovremeno, doneta je odluka o suženju koridora kamatnih stopa sa ±1,5 na ±1,25 procentnih poena, što znači da je kamatna stopa na depozitne olakšice ostala nepromenjena. 

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je procenio da očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu pružaju mogućnost za dodatno ublažavanje monetarne politike, saopštila je Narodna banka Srbije. 

Kako se navodi, usporavanje inflacije u protekla tri meseca bilo je veće od očekivanog i međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,4%, što ukazuje da su inflatorni pritisci dodatno sniženi. Niske inflatorne pritiske potvrđuje i kretanje bazne inflacije, koja je u martu usporena na 0,8% međugodišnje. To je njen najniži nivo otkada se inflacija meri promenom indeksa potrošačkih cena. 

Izvršni odbor je istakao da će se, prema projekciji, inflacija i narednih meseci zadržati oko tekućeg nivoa. Približavanje centralnoj vrednosti cilja očekuje se u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje. 

Na to da su inflatorni pritisci ostali niski, ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji očekuju da će inflacija i za dve godine dana unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (3,0%). Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu. 

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda. Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta. 

Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast. Izvršni odbor ističe i da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period. 

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. maja 2018.

0 comments

Belex