Enter the e-mail where we will send you an activation code


Moguć zaokret, srpsko tržište nudi potencijal

Tanjug Tanjug
pre 11 mes.
Moguć zaokret, srpsko tržište nudi potencijal

Jačanjem domaćih institucija i insistiranjem na institucionalnoj izgradnji podstiče se razvoj tržišta kapitala.

Ono je isto tako nezamislivo bez adekvatnog privrednog rasta, saglasili su se učesnici 16. Međunarodne konferencije Beogradske berze.

“Apsolutni cilj je privredni rast, a dalje posledica toga je razvoj tržišta kapitala. Apsolutno je nemoguće pričati o razvoju tržišta kapitala, a da nema adekvatnog privrednog rasta”, izjavio je član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov na panelu “Makroekonomske perspektive u Srbiji i regionu”. 

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta je ukazao na značaj izgradnje modernog i održivog tržišta kapitala koje će biti sposobno da generiše novi privredni rast, novi razvoj i nova zapošljavanja. 

“Zajednički cilj treba da bude transformacija tržišta kapitala u pokretačku snagu nacionalne ekonomije”, rekao je Krneta. 

Ukazao je da na našem tržištu kapitala trenutno opada likvidnost i da je najveći problem odsustvo inicijalnih javnih ponuda (IPO) i nedostatak kvalitetnih investicionih alternativa. 

On, ipak, smatra da je moguć zaokret i da srpsko tržište kapitala nudi potencijal, zbog čega je berza pokrenula projekat za početak inicijalnih javnih ponuda u Srbiji. 

"Uz podršku EBRD-a, počeli smo projekat Serbia IPO Go, koji će trajati 14 meseci, a usmeren je na promociju i realizaciju inicijalnih javnih ponuda u sektoru privatnih kompanija", objasnio je Krneta, i izrazio nadu da će za godinu dana moći da nazdravi prvim inicijalnim javnim ponudama u Srbiji. 

On je dodao da se priprema i novo strateško partnerstvo berze, čiji je cilj primena koncepta finansiranja inovativnih , kao i malih i srednjih preduzeća. 

Direktorka Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre je naglasila da je u Srbiji neophodno povećanje nivoa javnih investicija, što bi “aktuelna Vlada mogla da preuzme na sebe, jer ima političku stabilnost, a institucije su ojačale”.

0 comments

Belex