Enter the e-mail where we will send you an activation code


I država prodaje svoje akcije u fabrici ulja Sunce

eKapija eKapija
pre 11 mes.
I država prodaje svoje akcije u fabrici ulja Sunce

Akcionarski fond Beograd ponudiće na prodaju svoj udeo u somborskoj fabrici ulja i biljnih masti Sunce, piše SOinfo.

- Obaveštavamo sve zainteresovane da će se Ministarstvo privrede uključiti u trgovanje akcijama Izdavaoca u vlasništvu Akcionarskog fonda na Beogradskoj berzi, a trgovanje će se odvijati u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala i Pravilima poslovanja Beogradske berze - objavljeno je na sajtu Ministarstva privrede. 

Akcionarski fond će na prodaju ponuditi kompletan udeo u Suncu, koji iznosi 31.197 akcija, odnosno 21,79338% od ukupne emisije akcija. Poslednja cena po kojoj se trgovalo akcijama Sunca iznosi 3.935 dinara.

Pančevačko preduzeće Komak-pan je nedavno kroz javnu ponudu otkupilo nešto više od 21% udela u somborskoj uljari, te od tada upravlja sa 69,44% udela u vlasništvu somborske uljare. 

Ukoliko kroz trgovanje na Beogradskoj berzi otkupi ponuđeni državni paket, Komak-pan će vlasnički udeo podići na više od 90% i time stvoriti uslove za prinudni otkup akcija (uglavnom od malih akcionara), odnosno dobiti mogućnost da akcionarsko društvo pretvori u društvo sa ograničenom odgovornošću, te bez uvida javnosti raspolaže imovinom preduzeća. 

Takav ishod verovatno vodi ka još prošle godine najavljenoj prodaji somborskog Sunca Bimalu iz Brčkog.

0 comments

Belex