Enter the e-mail where we will send you an activation code


EBRD očekuje: Rast Srbije 2,9 odsto u 2018.

B92 B92
pre 8 mes.
EBRD očekuje: Rast Srbije 2,9 odsto u 2018.

EBRD predviđa da će ekonomski rast Srbije u ovoj godini iznositi 2,9 %, a 3,5 odsto u 2019. godini, prema ekonomskim prognozama za region u kojem je aktivna.

Ubrzanje privrednog rasta Srbije u odnosu na prošlu godinu će, kako piše u dokumentu, biti rezultat niže uporedne baze, kao i jačanja potrošnje i investicionih aktivnosti, uz neutralisanje efekata povećanja uvoza.

Potencijalno usporavanje ili pauziranje u sprovođenju fiskalnih i strukturnih reformi, EBRD smatra glavnim riziko za projektovani rast BDP-a. 

"U regionu Zapadnog Balkana očekuje se ubrzanje privrednog rasta u ovoj godini, zahvaljujući značajnom poboljšanju u Makedoniji i Srbiji, i nastavku robusne ekspanzije u preostalim zemljama regiona", navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu te banke. 

Iz EBRD-a podsećaju da je privredni rast naše zemlje usporio prošle godine na 1,9 odsto posle rasta od 2,8 odsto godinu ranije, usled posledica koje je pretrpeo poljoprivredni sektor zbog letnje suše i zbog problema u sektoru rudarstva i energetike, ali i pod uticajem bržeg rasta uvoza od izvoza. 

"Fiskalne performanse nastavile su da beleže bolje rezultate od predviđanih, pa je tako u proteklih nekoliko godina budžetski deficit od 6,6 odsto BDP-a iz 2014. godine pretvoren u suficit od 1,2 odsto BDP-a u 2017. godini, dok je javni dug pao ispod 65 odsto BDP-a do kraja 2017. godine", konstatuje se u izveštaju. 

Kada je reč o zemljama regiona, EBRD predviđa da će privredni rast Hrvatske iznositi 2,7 odsto u ovoj godini, da bi u 2019. on usporio na 2,5 odsto, za Bosnu i Hercegovinu projektuje rast od 3,3 odsto i 3,5 odsto za tekuću i narednu godinu respektivno, a za Makedoniju od 2,5 odsto i 3,0 procenta. 

BDP Crne Gore će, kako se očekuje, porasti po stopi od 3,3 odsto u 2018., a naredne godine usporiti na 2,7 odsto, Rumuniju čeka rast od čak 4,6 odsto i 4,2, a Sloveniju rast od 4,0 u ovoj i od 3,3 odsto u idućoj godini.

0 comments

Belex