Enter the e-mail where we will send you an activation code


Banini duguje bankama 42 mil EUR

Večernje novosti Večernje novosti
pre 3 god.
Banini duguje bankama 42 mil EUR

Kikindska konditorska kompanija Banini u stečaju sačuvaće 476,4 miliona dinara ukoliko na naknadnom ročištu, zakazanom za 25. novembar u Privrednom sudu u Zrenjaninu, poverioci potvrde listu priznatih i osporenih potraživanja koju je sačinio stečajni upravnik Dragan Galić.

Pošto na prvom ročištu održanom 15. septembra svi poverioci nisu prijavili svoja potraživanja, stečajni sudija Aleksandar Stoiljkovski doneo je rešenje za dopunsko. Prema listi koju je sastavio i sudu dostavio upravnik Galić, od novih potraživanja, koja ukupno iznose 595,8 miliona dinara, osporeno je čak 476,4 miliona dinara! U stvari, priznato je 119,4 miliona, najviše Ministarstvu privrede - 92 miliona dinara.

U potpunosti je osporen zahtev preduzeća Konditori Malenčić d.o.o. iz Kikinde, koje tvrdi da im Banini duguje 473,8 miliona dinara (inače neobezbeđenog potraživanja). Upravnik Galić predlaže da se odbaci, ističući "da dokumentacija u prijavi ne dokazuje osnovanost". Istovremeno, smatra da ne treba prihvatiti ni predlog za prebijanje dugova.

Ova kikindska firma Branka Malenčića, jednog od akcionara i predsednika nadzornog odbora Baninija, pre otvaranja stečaja aprila 2016, postala je vlasnik žigova posrnulog konditorskog giganta sa severa Banata. Ali, i zakupac njegovih fabričkih hala i mašina, što je prilično razljutilo poverioce, među kojima su bankari najznačajniji, jer potražuju 42 mil EUR.

Izdavanje fabrike u zakup bez saglasnosti poverilaca, bankari su okarakterisali kao nepoštovanje UPPR (uvedenog 2013. godine) i pokušaj izbegavanja kreditnih obaveza. To je potvrdio sud i doneo rešenje o otvaranju stečaja. Posle dopunskog ispitnog ročišta zakazanog za 25. novembar, znaće se tačno u kolikoj je Banini dubiozi. Međutim, već sada je jasno da ga od bankrota ništa ne može spasti, kao i da je neizvesna sudbina oko 500 zaposlenih radnika.

Dilema koja sledi je da li će se poverioci koliko-toliko naplatiti rasprodajom imovine Baninija, ili će sa svojim menadžmentom bankari pokušati da produže proizvodnju slatkiša u poznatoj kikindskoj fabrici.

Inače, na zahtev Societe Generale banke Srbija otvoren je stečaj u Baniniju i njegovom specijalizovanom preduzeću za trgovinu i distribuciju Banini trade. Samo ovoj banci Banini duguje 15 mil EUR, a još 10 mil EUR dobavljačima. Sa padom proizvodnje i otežanim plasmanom robe, teško da u dogledno vreme može da dospe na "zelenu granu".

0 comments

Belex