Enter the e-mail where we will send you an activation code


Afarak preuzima najveći deo Magnohroma

eKapija eKapija
pre 1 god.
Afarak preuzima najveći deo Magnohroma

Finska kompanija Afarak objavila je na svom internet sajtu potpisivanje sporazuma o kupoprodaji akcija najveće i najznačanije celine kraljevačkog Magnohroma.

Kako se navodi, nakon završetka dvogodišnjeg test projekta sinterovanog magnezita u fabrici Magnohrom, Afarak je kupio tu operaciju i rudarska prava za različite rudnike magnezita sa potvrđenim rezervama od preko četiri miliona tona rude.

Po ceni od milion evra ova kompanija trebalo bi da postane novi vlasnik celine koju čine Fabrika vatrostalnih materijala, rudnici Šumadija i Magnezit sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala, Upravne zgrade u Kraljevu, kao i zemljišta na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca.

Gaj Konsbruk, izvršni direktor Afaraka, rekao je da sticanje Magnohroma omogućava Afaraku da snabdeva industriju vatrostalnog materijala i dodao da će Afarak ulagati u nadogradnju tehnologije i opreme u Magnohromu.

- Od velike je važnosti što će u nekadašnjeg industrijskog giganta stići pouzdan strateški partner koji će oživeti proizvodnju i ponovo uposliti veliki broj naših sugrađana. Naravno, ne treba očekivati da će Magnohrom kao nekada zapošljavati oko 5.000 ljudi, ali je realno da će funkcionisati na zdravim ekonomskim osnovama - rekao je za Novosti Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Sredinom marta ove godine na javnom nadmetanju za ovaj deo Magnohroma po ceni od 275 miliona dinara nije bilo zaibteresovanih kupaca.

Na javnom nadmetanju prodate su tada dve celine kraljevačkog Magnohroma.

Kompanija Nelt kupila je Fabriku elektrotermičkih proizvoda (FETP) u Kraljevu, koja se u konkursu vodila kao celina 2, po ceni od 98 miliona dinara.

Fabriku SVO-TVO (tera i smolom vezanih opeka), kupila je kompanija Malbex Wbi iz Beograda po ceni od 13,5 miliona dinara.

0 comments

Belex